Wednesday, November 02, 2011

Суровата истина за Шеврон


http://www.youtube.com/watch?v=6eBhbZLENrg&feature=channel_video_title

Филмът "Суровата истина за Шеврон" разказва историята на 30 хиляди жители на амазонската джунгла в Еквадор, които обвиняват Шеврон за престъпления срещу тяхната земя, свобода и живот.
Филмът внимателно проследява тъй наречения "Амазонски Чернобил", предизвикан със съучастието на редица правителства на Еквадор.
Шеврон в продължение на 3 десетилетия замърсява почвата, въздуха и водата в един район, който днес е наречен "Мъртвата зона". Мъртва като жервите на рака, левкемията и тежките малформации на роднините на малкото оцелели местни жители, които разказват историята си.
Филмът е сниман в продължение на 3 години, благодарение на усилията на режисьора Джо Берлингър и неговия екип, работили жертвоготовно в тази територия, замърсена от токсични изпарения и с риск за сигурността си. Но тази история за местното население и Шеврон трябваше да бъде разказана, и сега е ваша задачата да я преразкажете и да информирате хората каква е истинската цена на петрола, за съжаление заплатена с човешки животи.

No comments: